"Leesglazen zijn verkrijgbaar met vergrotingen van 1.5x tot ongeveer 4x"

  Assortiment - Loepen

  De namen ‘loepen’ en ‘leesglazen’ worden vaak door elkaar gebruikt. In het algemeen kan gesteld worden dat bij een vergroting onder de 2x tot 4x de naam ‘leesglas’ wordt gebruikt, en bij hogere vergrotingen de naam ‘loep’. Dit wordt echter niet helemaal consequent toegepast. De naam ‘lichtloep’ is de algemene benaming voor loepen of leesglazen met verlichting. Een lichtloep met een vergroting van 2.5x wordt echter nooit ‘lichtleesglas’ genoemd.

  Over het algemeen kan gezegd worden dat bij hogere vergrotingen de diameter van de loep en daarmee het gezichtsveld steeds kleiner wordt. Ook zullen bij hogere vergrotingen de werkafstanden tussen oog/loep en loep/afbeelding korter worden.

  De meeste leesglazen zijn vanwege hun grootte en het daarbij behorende gewicht uitgevoerd met kunststof lenzen. Bij deze kunststof lenzen kan er een groot kwaliteitsverschil zijn. De geslepen lenzen zijn optisch zuiver en blijven dit ook op langere termijn. De goedkopere ‘spuitgiet’ lenzen kunnen in eerste instantie wel duidelijk zijn maar op wat langere termijn gaan krimpen en daardoor enorme vertekeningen veroorzaken.

  Leesglazen worden vaak gebruikt door degene waarvan de ogen in die mate zijn achteruit gegaan, dat met een bril niet meer gelezen kan worden. Het is dan af te raden om dan zo maar een leesglas met een flinke vergroting aan te schaffen. Een sterkere vergroting wil niet altijd zeggen dat dit een beter resultaat geeft. Welke vergroting en welke soort loep of leesglas nodig is, is alleen te beoordelen door degene voor wie het bedoeld is. Ook speelt hierbij een rol of iemand zijn hand goed stil kan houden en op de juiste werkafstand. Bovendien speelt mee of dit leesglas bijvoorbeeld gebruikt gaat worden aan tafel of in een gemakkelijke leunstoel en welke verlichting daarbij beschikbaar is. Eventueel is het altijd mogelijk om dit thuis met enkele soorten loepen uit te proberen.

   
  Leesglazen en loepen zijn er in diverse uitvoeringen: leeslinealen, inslagloepen, handloepen, visoletloepen, standloepen, lichtloepen en borduurloepen.

  loep

  Er zijn ook losse voorzetloepen te verkrijgen, die op een bestaande bril geklemd kunnen worden. Hierbij zijn vergrotingen mogelijk van 2x tot 7x.

   

  Voor meer specialistische toepassingen zijn er loepen met vergrotingen van 6x tot 20x . Deze worden o.a. gebruikt door biologen, juweliers en grafici. Deze loepen worden vrij dicht voor het oog gehouden en, afhankelijk van de vergroting, ook erg dicht op de afbeelding. Hieronder vallen ook de zogenaamde dradentellers en horlogemakersloepen.

  tech
  Voor meer specialistische toepassingen zijn er loepen met vergrotingen van 6x tot 20x