"Bij bifocale brillenglazen zit onderin het glas een leesgedeelte in de vorm van een 'half maantje'"

Assortiment - Bifocale brillen

BIFOCALE BRILLEN

Een andere mogelijkheid voor brillenglazen met leesgedeelte zijn bifocale brillenglazen, waarin onderin het glas een leesgedeelte zit in de vorm van een ‘half maantje’. De sterkte van dit leesgedeelte wordt dan uitgedrukt als leestoeslag op de afstandssterkte. Evenzo als bij de leesbrillen is de sterkte van deze leestoeslag bepalend voor het scherptegebied wat kan worden overzien. Bij een leestoeslag van +1.00 kunnen we dan door het leesgedeelte scherp zien van 35 cm tot 1 meter, en bovenin vanaf 50 cm tot oneindig. Dus voldoende overlapping om alle afstanden te kunnen overzien.

Bifo1

Bij toename van de leestoeslag ten gevolge van de leeftijd zal deze overlapping van de scherptegebieden verdwijnen. Bij een leestoeslag van +2.00 zullen deze gebieden beperkt worden van 35 cm tot 50 cm door het leesgedeelte en van 1 meter tot oneindig door het afstandsgedeelte.

Bifo2

In verhouding tot de multifocale glazen komen deze bifocale glazen steeds minder voor. Het nadeel van deze glazen blijft het ‘maantje’ wat zichtbaar is voor anderen. Een ander nadeel is de abrupte overgang van afstandsgedeelte naar leesgedeelte. Dit kan vooral in het begin wel eens wennen zijn met o.a. traplopen en stoepranden, omdat deze wat hoger lijken te liggen. Het grootste voordeel van dit leesgedeelte is het erg brede gebied wat overzien kan worden.

Zoals in het tweede gedeelte hierboven zichtbaar is, kan er bij een hogere leestoeslag een probleem ontstaan in het tussengebied. Een mogelijke oplossing hiervoor zijn trifocale glazen waarbij er zich boven het maantje nog een leesgedeelte bevindt in de vorm van een strook van ongeveer 8 mm hoog. Door dit gedeelte is het tussengebied dan te overzien.