"Als het accommodatievermogen afneemt, kan een leesbril hiervoor een oplossing zijn"

Assortiment - Leesbrillen

LEESBRILLEN

Voor degene die al een bril dragen voor afstand, komt rond de leeftijd van 45 jaar het probleem dat het lezen door de bril lastiger wordt. Het accommodatievermogen is dan in die mate afgenomen dat er voor het zien op korte afstand een leesbril nodig is. Bij degene die in lichtere mate bijziend zijn (tot ongeveer -3.00) kan dit probleem ook opgelost worden door de afstandsbril voor het kijken nabij af te zetten. Bij afwisselend op afstand en nabij kijken (bv tv-kijken in combinatie met lezen) moet de bril dan wel iedere keer op en af.

Meestal bedraagt de sterkte van de eerste leesbril ongeveer +1.00. Hiermee kan dan scherp worden gezien van 35 cm tot ongeveer 1 meter. Zonder leesbril (of er overheen) kan dan scherp worden gezien vanaf 50 cm tot oneindig. Het scherptegebied over de bril en door de bril vertoont dan een duidelijke overlapping.

Lezen1

Als de leeftijd toeneemt tot ongeveer 55 jaar, zal er een leesbril nodig zijn van ongeveer +2.00. Hiermee kan dan scherp worden gezien van 35 cm tot ongeveer 50 cm. Zonder leesbril (of er overheen) kan dan scherp worden gezien vanaf 1 meter tot oneindig. Het gebied van 50 cm tot 1 meter is dan zowel over de bril als door de bril niet scherp te krijgen.



Lezen2

Om dit gebied wel te kunnen overbruggen zijn er glazen met een verlengd leesbereik. Onderin de glazen bevindt zich dan de sterkte voor dichtbij, die geleidelijk overloopt naar een zwakkere sterkte boven in de bril voor het tussengebied. In een aantal omstandigheden, bijvoorbeeld bij het werken aan een bureau, geeft dit toch wat meer overzicht. Ook voor het werken aan een beeldscherm kunnen deze glazen een uitkomst zijn (zie ook beeldschermwerkbrillen).

Lezen3