Assortiment - Nachtlenzen

ALGEMEEN

In tegenstelling tot de normale contactlenzen worden de Nachtlenzen alleen gedragen als u slaapt. Overdag kunt u dan de hele dag goed zien zonder bril of contactlenzen. Door de speciale vorm aan de binnenzijde van de lens, wordt de bolling van de ogen in die mate aangepast en wat afgevlakt zodat de sterkte van uw ogen hiermee gecorrigeerd wordt. Het materiaal waaruit de Nachtlenzen worden gemaakt laat extreem veel zuurstof door. Hierdoor hebben ze geen gewenningstijd en kunnen ze al meteen de eerste nacht worden ingehouden. Bij de meeste mensen wordt na één nacht dragen al 70% van de sterkte gecorrigeerd. Na enkele dagen is er al een goede gezichtsscherpte en na ongeveer drie weken is de sterkte stabiel. Ten opzichte van de ‘daglenzen’ hebben de Nachtlenzen het voordeel dat ze overdag geen droge ogen of droog aanvoelende lenzen geven, er geen kans is op vuiltjes of stofjes achter de lens en dat ze tijdens het dragen niet verloren kunnen worden. Ook bij zwemmen of intensief sporten hebben we daarbij geen nadelen die bij de harde vormstabiele lenzen of bij brillen nog wel eens aanwezig kunnen zijn. De Nachtlenzen bieden ook een veilig alternatief voor een laserbehandeling. Bij een laserbehandeling wordt de vorm van het oog aangepast om de sterkte te corrigeren. Alleen is deze ingreep niet geheel zonder risico’s en kan het effect daarvan niet meer ongedaan gemaakt worden. Mocht u stoppen met de Nachtlenzen dan gaan de ogen vanzelf weer terug naar de oorspronkelijke situatie. Deze Nachtlenzen zijn mogelijk tot een sterkte van ongeveer sferisch -4.00 met een maximale cilindersterkte van -1.50 horizontaal of -0.50 verticaal.

 

DE AANPASSING VAN NACHTLENZEN

Bij de aanpassing van de Nachtlenzen wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde hoornvlies-topograaf. Met dit meetapparaat wordt er een exacte 3-dimensionale afbeelding van de voorzijde van de ogen gemaakt. Na het opmeten van de sterkte en alle andere gegevens worden de lenzen dan voor u besteld. Bij binnenkomst van de lenzen wordt er een afspraak gemaakt voor de instructie waarbij het inzetten en uithalen wordt geoefend en het onderhoud wordt doorgenomen. Hierna krijgt u de lenzen mee naar huis. Deze lenzen worden dan ’s avonds voor het slapengaan ingezet. De volgende morgen komt u dan met de lenzen in op controle. Hierbij wordt dan het effect van de lenzen na één nacht dragen bepaald. Daarna volgen er nog een paar controles om te beoordelen of het effect van de lenzen op de sterkte en de vorm van de ogen volgens de regels verloopt. Zijn er nog aanpassingen nodig, dan worden er andere lenzen besteld. Omdat de vorm van de ogen weer terugkeert naar de oorspronkelijke vorm na het uitdoen van de lenzen, kan het in het begin in de loop van de dag of ’s avonds nog wel eens iets waziger worden. Dit effect wordt na verloop van tijd minder.

 

CONTROLES EN VERVANGING

Omdat de Nachtlenzen gemaakt zijn uit een extreem zuurstofdoorlaatbaar materiaal is het gevoelig voor stoffen die in het traanvocht voorkomen. Hierdoor ontstaat er aanslag op de lenzen waardoor de zuurstofdoorlaatbaarheid verminderd. Daarom is het noodzakelijk om 2x per jaar uw ogen, de pasvorm en de lenzen te controleren. Bovendien moeten de lenzen jaarlijks vervangen worden.

 

Door de speciale vorm van de Nachtlenzen, wordt de bolling van de ogen in die mate aangepast zodat de sterkte hiermee gecorrigeerd wordt