Assortiment -
Vormstabiele lenzen
ALGEMEEN
Vormstabiele contactlenzen, ook wel harde zuurstofdoorlaatbare lenzen genoemd, zijn vervaardigd uit een vormvaste soort kunststof die in meer of mindere mate zuurstof doorlaat. De diameter van deze lenzen is ongeveer 9 mm en ze zijn dus kleiner dan het hoornvlies (het doorzichtige vlies wat voor de iris zit). De zuurstofdoorlaatbaarheid zorgt ervoor dat deze lenzen geen belemmering geven voor de zuurstofvoorziening van het hoornvlies wat zijn zuurstof betrekt vanuit het traanvocht. Deze lenzen zijn er ook in een andere, erg hoge zuurstofdoorlaatbare variant. Deze zogenaamde Daytime contactlenzen zijn een stuk groter (ongeveer 11 mm) waardoor het kriebelende gevoel tijdens de kortere gewenning een stuk minder is. Bovendien is de kans op vuiltjes achter de lens ook een stuk kleiner. Ook een keer en nachtje doordragen hoeft geen problemen te geven.
Voordelen
Deze lenzen hebben, afhankelijk van de zuurstofdoorlaatbaarheid, een levensduur van 2 tot 4 jaar en zijn eenvoudig en goedkoop in onderhoud. Verder kunnen we met deze lenzen bijna alle oogfouten corrigeren en geven ze over het algemeen een betere gezichtsscherpte dan zachte lenzen.
Nadelen
De normaal zuurstofdoorlaatbare lenzen zijn iets meer voelbaar tijdens de gewenning en kunnen wat beter voelbaar zijn in droge lucht of bij vermoeidheid. Een ander nadeel is de wat grotere kans op verschuiven en uitvallen. Ook bij ruwere sporten en bij zwemmen zijn ze minder geschikt. Het grootste nadeel is de kans op vuiltjes achter de lens wat bij sommige beroepen of omstandigheden niet te voorkomen is. De Daytime contactlenzen hebben deze nadelen in mindere mate.
Over het algemeen worden deze lenzen in een normaal tot hoog zuurstofdoorlaatbaar materiaal uitgevoerd. Deze lenzen hebben een korte gewenningstijd, kunnen vrij onregelmatig gedragen worden en zijn goed af te wisselen met een bril. Ook in wat minder gunstige omstandigheden zoals droge of rokerige lucht en bij vermoeidheid blijven ze redelijk verdraagbaar. Daarom verdienen deze lenzen de voorkeur boven de nog steeds bestaande niet- of lager zuurstofdoorlaatbare materialen.
TORISCHE VORMSTABIELE LENZEN
Bij zogenaamde astigmatische ogen kan het aanpassen van de normale vormstabiele contactlenzen een enkele keer wel eens problemen geven met de juiste pasvorm en/of sterkte. In de brilsterkte is dan meestal een behoorlijke cilindersterkte aanwezig, wat inhoud dat de vorm van het oog niet rond is maar wat onregelmatig van vorm. Is deze cilindersterkte groter dan 2.00 dan kan dit met de normale ‘ronde’ lenzen meer kans geven op uitvallen en verschuiven of druk op het oog veroorzaken. Is dit het geval dan kunnen er torische vormstabiele contactlenzen aangepast worden die de vorm van het oog beter benaderen. Ook deze lenzen zijn verkrijgbaar in de Daytime variant.
MULTIFOCALE VORMSTABIELE LENZEN
Rond de leeftijd van 45 jaar wordt men geconfronteerd met het feit dat men van dichtbij minder goed gaat zien en daarvoor een extra sterkte nodig heeft. Draagt u contactlenzen dan kan dit probleem opgelost worden door een leesbril over de contactlenzen te gaan gebruiken. Ook kan dit gecorrigeerd worden met contactlenzen waarbij er naast een afstandssterkte ook een leessterkte in de lenzen verwerkt is. Bij deze multifocale lenzen bevindt er zich centraal in de lens de afstandssterkte en loopt de sterkte naar de rand toe over in de leessterkte. Soms is het ook mogelijk om één oog te gebruiken voor afstand en het andere oog voor dichtbij. Deze lenzen zijn er in diverse soorten, welke het meest geschikt zijn is onder andere afhankelijk van vorm van de ogen, pupilgrootte en stand van de oogleden. In alle gevallen blijft er altijd wat wederzijdse beïnvloeding van de twee sterktes op elkaar aanwezig, wat afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar licht, contrastvermindering tot gevolg kan hebben.
Met vormstabiele contactlenzen kunnen bijna alle sterkte-afwijkingen gecorrigeerd worden