"Zachte contactlenzen zijn gemaakt uit een kunststof wat veel traanvocht opneemt en daardoor zeer soepel is"

Assortiment - Zachte lenzen

ALGEMEEN

Zachte contactlenzen zijn gemaakt uit een kunststof wat veel traanvocht opneemt en daardoor zeer soepel is en ook zuurstof doorlaat. De diameter van deze lenzen is ongeveer 14 mm en ze zijn dus groter dan het hoornvlies (het doorzichtige vlies wat voor de iris zit).

Voordelen
Door de soepelheid van het lensmateriaal en doordat de oogleden al over de lensrand heen staan zijn ze vanaf het begin nauwelijks voelbaar. De kans op verschuiven en uitvallen is zeer klein, wat ze dan ook erg geschikt maakt voor ruwe sporten en in redelijke mate voor zwemmen. Tevens is het praktisch uitgesloten dat er tijdens het dragen vuiltjes onder de lens komen. Deze lenzen hebben een gewenningstijd van ongeveer een week en kunnen vrij onregelmatig gedragen worden terwijl ze goed zijn af te wisselen met een bril.

Nadelen
In verhouding tot de vormstabiele contactlenzen zijn deze lenzen wat gevoeliger voor scheuren. Bovendien zijn deze lenzen door de grotere poreusheid van het materiaal veel gevoeliger voor stoffen uit het traanvocht en stof- en vuildeeltjes uit de atmosfeer. Ondanks regelmatig en uitgebreid onderhoud zal zich hierdoor een aanslag op de lens vormen met als gevolg vermindering van het draagcomfort en de gezichtsscherpte. Door deze verontreiniging hebben de zachte lenzen een gemiddelde gebruiksduur van één tot anderhalf jaar en zijn de kosten van het onderhoud over het algemeen hoger dan bij de vormstabiele lenzen. Vanwege deze nadelen en een steeds grotere beschikbaarheid van maandlenzen (zie Fresh Vision), komen deze lenzen met een ‘open eind’ draagschema steeds minder voor.

FRESH VISION

De verontreinigingen en dus de gebruiksduur van zachte lenzen is met name afhankelijk van de samenstelling van het traanvocht waarin de nodige eiwitten en vetachtige stoffen voorkomen. In welke mate dit het geval is, is vooraf niet te zeggen. Bovendien kunnen de draagomstandigheden, vermoeidheid, gezondheid en medicijngebruik hier ook de nodige invloed op hebben. Met extra onderhoud aan de lenzen kan deze gebruiksduur wel wat verlengd worden, maar dit brengt meestal wel extra kosten met zich mee. Indien u zachte contactlenzen draagt is het raadzaam om uw ogen elk half jaar te laten controleren en de lenzen op tijd te vervangen. Het kan dan wenselijker zijn om over te gaan op ons Fresh Vision Plan. Bij dit Fresh Vision Plan krijgt u elk half jaar 6 paar nieuwe zachte maandlenzen tegen een gereduceerde prijs mee, eventueel aangepast aan een veranderde sterkte. De controles zijn dan inbegrepen, en ook op een pakket vloeistoffen voor het onderhoud van de contactlenzen krijgt u dan korting. Ook is het mogelijk om in dit Fresh Vision Plan zachte lenzen dagelijks te vervangen. Na het dragen worden deze daglenzen dan simpelweg vervangen door nieuwe lenzen. Voordeel hierbij is dat er ook geen onderhoud meer nodig is. Ook zijn er lenzen verkrijgbaar die gemaakt zijn uit een materiaal wat ongeveer 5x tot 6x meer zuurstof doorlaat als de normale zachte lenzen. Hierdoor zijn ze onder andere geschikt voor het dag en nacht dragen. In dit geval moet er wel eerst bekeken worden of uw ogen daar geschikt voor zijn.

TORISCH ZACHTE LENZEN

Bij zogenaamde astigmatische ogen kan het aanpassen van normale zachte contactlenzen problemen geven met de juiste sterkte, omdat een cilindersterkte die dan vaak in de bril aanwezig is, niet volledig wordt gecorrigeerd. Deze cilindersterkte is nodig doordat de vorm van het oog niet mooi rond is maar enigszins onregelmatig. Bij de aanpassing van de normale zachte contactlenzen kunnen deze onregelmatigheden dan niet gecorrigeerd worden waardoor er vertekeningsfouten overblijven. In de meeste gevallen kan deze afwijking dan wel gecorrigeerd worden met torische zachte contactlenzen waarin de benodigde cilindersterkte weer wordt verwerkt.

MULTIFOCALE ZACHTE LENZEN

Bij deze lenzen komt het aan op simultaan zien. Zowel de afstandssterkte als de leessterkte zijn tegelijk in ‘beeld’. U moet er echter uithalen wat u op dat moment nodig heeft. Over het algemeen bevindt zich centraal in de lens de afstandssterkte en loopt de sterkte naar buiten toe over in de leessterkte. De grootte van de pupil en de lichtomstandigheden kunnen hier behoorlijk wat invloed op het zien uitoefenen. Bij de aanpassing van deze lenzen kost het in het begin wat meer tijd en zijn er meer paslenzen nodig om de juiste balans tussen afstand en nabij te bepalen.

INDIVISUAL: Maatwerk maandlenzen

Over het algemeen worden de maandlenzen in grote aantallen gemaakt met een gemiddelde bolling en in één diameter en model. Vervolgens wordt er gekeken welke lens het beste past op jouw oog.

Bij maatwerk lenzen redeneren we precies andersom. Elk oog is uniek. Een oog wordt eerst helemaal in kaart gebracht. Op basis van meer dan 100.000 meetpunten worden zowel de sterkte, de bolling als de diameter van jouw ogen bepaald. Op basis van die gegevens produceren we vervolgens een set lenzen. Ultiem maatwerk, alleen geschikt voor jouw ogen. Hét voordeel hiervan is de passing. Doordat Indivisual lenzen speciaal voor jouw ogen worden gemaakt, passen ze perfect.  Ze zitten precies goed. En dan hebben we nog het zicht. Door die perfecte passing vervormt de lens minimaal. Met Indivisual zie je de hele dag superscherp.
Zachte lenzen zijn nauwelijks voelbaar, de kans op verschuiven of uitvallen is zeer klein