"De Serengeti zonnebrillen zijn uitgevoerd met gehard mineraal glas. Voordeel hiervan is de optische zuiverheid en de onmogelijkheid tot vervorming"

Assortiment - Soorten zonneglazen

MATERIAAL

De meeste zonnebrillen zijn uitgevoerd met kunststof glazen. Voordeel van deze glazen is dat er eigenlijk geen beperkingen zijn aan de kleur of vorm. Een ander voordeel is het lichtere gewicht, iets wat vooral bij warm weer prettiger kan zijn. Nadeel is de grotere krasgevoeligheid. Een ander nadeel kan zijn dat de glazen onder invloed van druk (te klein etui, handtas) en warmte (zon op een geparkeerde auto) wat vervorming kunnen gaan vertonen. Zijn deze glazen gemonteerd in een montuur van betere kwaliteit en van wat minder temperatuurgevoelig materiaal, dan hoeft dit geen probleem te zijn.
De Serengeti zonnebrillen zonnebrillen zijn uitgevoerd met gehard mineraal glas. Voordeel hiervan is de optische zuiverheid en de onmogelijkheid tot vervorming, ondanks invloed van druk en warmte. Nadeel is het wat grotere gewicht, wat weer gecompenseerd wordt door de betere pasvorm van deze merkbrillen.

 

ZONNEKLEUREN

De meeste zonneglazen zijn uitgevoerd in grijs/groene of bruine tinten en houden meer dan 75% van het licht tegen. De grijs/groene uitvoeringen zijn het meest neutraal; alle kleuren worden ongeveer in gelijke mate tegengehouden. De bruine glazen houden de blauwe kleuren wat meer tegen en geven daardoor een betere contrastwerking.

 

CONTRASTFILTERS

Dit zijn glazen die selectief de blauwere tinten veel meer absorberen waardoor er een sterkere contrastwerking en een helderder beeld ontstaat. Deze contrastverbetering geeft met name in het verkeer een erg helder en scherp beeld, ook bij wat mistig of slechter weer. Bij de Serengeti zonnebrillen zijn deze glazen ook nog meekleurend, waardoor ze bij wat minder helder weer nog steeds prettig bruikbaar zijn. Ook sommige andere merken hebben glazen met een contrastfilter, maar dan meestal in kunststof en niet meekleurend. Dit contrastfilter is ook leverbaar bij glazen op sterkte.

 

POLARISEREND

Daglicht bestaat normaal uit lichtgolven die in willekeurige richtingen op ons afkomen. Wanneer licht nu op gladde oppervlaktes weerkaatst, wordt het gepolariseerd in verticale en horizontale lichtgolven. De verticale lichtgolven geven bruikbare informatie over kleur en contrast, maar de horizontale golven veroorzaken een optische verstoring in de vorm van schittering. De gladde oppervlakten waarbij dit effect optreed zijn water, glas, sneeuw of een nat wegdek. Normale zonnelenzen laten zowel de horizontale als verticale lichtgolven in gelijke mate door. Polariserende lenzen filteren echter de horizontale lichtgolven waardoor het beeld helderder wordt. Vooral bij water en wintersport hebben deze glazen de grootste voordelen. Ook voor sportvissers maken deze glazen het wateroppervlak een stuk transparanter. Deze polariserende kunststof lenzen zijn er in een grijsgroene en bruine uitvoering. De meeste Polaroid zonnebrillen zijn voorzien van deze lenzen. Sommige Serengeti zonnebrillen zijn ook voorzien van een polaroid-filter wat tussen twee glaslagen geplaatst is. Ook zijn er polariserende glazen op sterkte leverbaar.

 

ONTSPIEGELING

Doordat we bij een zonnebril tegen de achterzijde van donkere glazen aan kijken, kunnen er reflecties ontstaan die bij een bepaalde lichtinval uw eigen ogen zichtbaar kunnen maken. Bovendien kan licht wat van achteren komt via de achterzijde van de glazen in het oog reflecteren. Daarom is het erg nuttig om zonneglazen aan de achterzijde te voorzien van een ontspiegeling. De duurdere  merkzonnebrillen zijn voorzien van zo’n ontspiegeling.

 

FASHION TINTEN

Bij de huidige zonnebrillen zijn er veel modellen die voorzien van lichtgroene, lichtblauwe, violette, gele en oranje kleuren. Omdat deze zonnebrillen maar beperkt licht tegenhouden (15 tot 50%) verdienen ze nauwelijks de naam ‘zonnebril’. Wel geven deze zonnebrillen (mits voorzien van de CE-norm) de vereiste UV-bescherming. De sportzonnebrillen voorzien van gele of oranje glazen geven ook bij bewolkt weer een duidelijke contrastverbetering.

 

SPIEGELLENZEN

Diverse zonnebrillen zijn aan de buitenzijde voorzien van een spiegelcoating in variërende kleuren. Buiten wat extra lichtabsorptie heeft dit effect verder geen voordelen. Het is puur voor het effect aangebracht. De spiegellaag op deze, over het algemeen, kunststof glazen, is wel veel gevoeliger voor krassen.
De meeste zonneglazen zijn uitgevoerd in grijs/groene of bruine tinten en houden meer dan 75% van het licht tegen