Van Hout Optiek -
Geschiedenis
EERSTE GENERATIE
De eerste generatie Van Hout waar wat bekend van is, is een Henricus van Hout die rond 1690 is geboren in de buurt van Zeelst. Generaties daaropvolgend zijn: Johannes van Hout, geboren in 1725 in Zeelst, Franciscus van Hout, geboren in 1761 in Meerveldhoven en vervolgens Jan van Hout, geboren in 1788 in Oerle. Volgens de huwelijksakte uit 1818 was Jan van Hout toen linnenwever. Tijdens de geboorte van zijn zoon Peter van Hout in 1837 was hij horlogemaker, de eerste horlogemaker in de familie van Hout.
Twee zoons van deze Jan van Hout werden ook horlogemaker: Henricus van Hout (1831) en voormelde Peter van Hout (1837). In de winkel van Kees van Hout Juwelier aan de Wiekslag 32 te Veghel hangt een handgemaakte klok met het opschrift H. van Hout, Gestel 1853.
Deze klok is dus gemaakt door Henricus van Hout en waarschijnlijk vanwege zijn vroegtijdig overlijden in 1863 (op 32 jarige leeftijd), overgegaan naar zijn broer Peter.
De zoon van deze Peter van Hout, Johannes Henricus Lambertus (Harry) van Hout (geboren 1868), vestigde zich in 1893 in Veghel. Oorspronkelijk was dit alleen detailhandel en ambacht in uurwerken en sieraden. Ergens tussen 1920 en 1925 werden de eerste brillen verkocht, die niet vergelijkbaar waren met de brillen zoals ze er nu uitzien. De mogelijkheden bij de glazen was meer in de zin van met of zonder een ‘half maantje’ en wat de monturen betreft was er maar weinig keuze.
Op de foto`s van links naar rechts: Peter van Hout (1837-1907), Harry van Hout (1868-1931), De weduwe H. van Hout (1884-1964).
MOLENSTRAAT
De winkel was gevestigd op Molenstraat 31, toen de ‘winkelstraat’ van Veghel. Van de periode voor 1945 is weinig bekend over inrichting en uiterlijk van het bedrijf wat geleid werd door de Weduwe H. van Hout na het overlijden van Harry van Hout in 1931.
In 1946 werd het pand grondig verbouwd. Er kwam een verdieping bovenop en de voorgevel werd aangepast.
Rond 1952 moest de ‘voorkamer’ worden opgeofferd en werd bij de winkel getrokken.
Brillen werden er nog steeds verkocht, echter niet als mode-artikel maar als hulpmiddel om beter te kunnen zien. In de winkel kwam dit tot uitdrukking door de beperkte presentatie.
In 1960 was de zaak weer te klein geworden en werd de winkel naar achteren verder uitgebouwd. Bij deze uitbreiding werd ook voor het optiek-gedeelte veel meer ruimte uitgetrokken. Van ‘mode’ was nog niet echt sprake maar er was wel een veel groter en gevarieerder aanbod. De leiding van de zaak was inmiddels in handen van Cor van Hout.

De glazen in de monturen slijpen was toen nog echt handwerk. Sterkte van de glazen aftekenen, model van het montuur overnemen op het glas, met een glassnijder zo nauwkeurig mogelijk het glas ‘kerven’ en daarna met een brokkeltang afbreken. Daarna met veel passen en meten op maat slijpen op een keramische slijpsteen.
RESTYLING
Een volledige verbouwing volgde in 1967. Er kwam een compleet nieuwe voorgevel en achter deze voorgevel werd de winkel nog verder naar achteren uitgebouwd.
Door de toegenomen mode in brillen en zonnebrillen was er in de bestaande zaak te weinig ruimte voor het optiek-gedeelte. Daarom werd in 1969 het winkelpand van de buren aangekocht en in 1970 grondig verbouwd tot een optiek-speciaalzaak.
In 1974 vond achter de voorgevel de volgende verbouwing plaats. Door een sterke toename in het aantal eigen oogmetingen waarmee we in 1970 waren begonnen, werd er nog verder naar achteren uitgebouwd en kwam er een aparte ruimte voor het verrichten van deze oogmetingen. Verder werd de juwelierszaak in 1975 ook verder naar achteren uitgebreid.
Ongeveer rond dezelfde tijd werd er begonnen aan het komplan van Veghel. Vanwege een sterke verspreiding van winkels en onvoldoende aantrekkingskracht in de omgeving werd er o.a. tussen de Hoofdstraat en de Molenstraat een gedeelte van het nieuwe winkelcentrum gerealiseerd: De Wiekslag en de Meijerijgaarde. De Molenstraat, die lang de winkelstraat van Veghel was, kwam daarbij aan de rand te liggen van dit nieuwe centrum en teveel uit de ‘loop’. Iets wat een aantal jaren later gevolgen zou hebben bij de verhuizing naar De Wiekslag.
THEO EN KEES VAN HOUT
In 1979 werd Van Hout Optiek, inmiddels geleid door Theo van Hout, voorzien van een nieuw interieur en het benodigde instrumentarium voor de aanpassing van contactlenzen. Van Hout Juwelier, geleid door Kees van Hout, werd enkele jaren later gerestyled.
Vanwege het ‘uit de loop’ komen liggen van de Molenstraat werd in 1986 besloten om beide zaken, Van Hout Optiek en Van Hout Juwelier, te verhuizen naar De Wiekslag 30 en 32. Beide panden moesten van binnen behoorlijk worden verbouwd en er werd weer een doorverbinding tussen de twee winkels gerealiseerd. In januari 1987 werden beide zaken door de toenmalige burgemeester Keizer geopend.
In 1997 begonnen we met de voorbereidingen voor het vernieuwen van het interieur. Na ruim een jaar ideeën uitwisselen, filosoferen en tekenen werd door Jos Baijens een interieur ontworpen wat de uitstraling had die wij voor ogen hadden. In 1998 werd het hele pand van voor naar achter tot op het beton gestript en werd achter een transparante voorgevel een ruime, open zaak met warme kleuren in een sfeervol interieur gerealiseerd.
Het huidige interieur is het resultaat van een restyling in 2010 en 2014.
1960: de glazen in de monturen slijpen gebeurde toen met een glassnijder, een brokkeltang en een keramische slijpsteen